Mjödrecept

1:a maj närmar sig och traditioner till ära publicerar vi två mjödrecept här. Det första är det mer traditionella finska siman medan det andra är ett alkoholfritt alternativ till svenskans honungsmjöd. Båda går bra att använda på lajv så vi ska se vad Álder kokar ihop till juli.

Traditionella finska mjödet med farinsocker
Recept:
8 L Vatten
1 kg Farinsocker (kan tas 50/50 vanligt socker för ljusare mjöd)
1 citron
Färskjäst (biten liten som en ärta)

Koka upp en del av vattnet och smält sockret i det. Blanda med resten av vattnet och citronen (lägg gärna i hela citronskivor, inte bara saften). Blanda i jästen i det ljumma vattnet.

Låt stå över natten och häll på flaskor följande dag. Tillsätt ungefär 1 tsk socker (annars jäser det inte) o ev några russin i varje flaska. Det tar ungefär 1 vecka innan mjödet är klart om det står kallt/svalt, i rumstemperatur ca 3-5 dagar.

Råkar det jäsa för mycket kan man låta flaskorna stå med korken ”på glänt” och bubbla av sig något dygn. Ställ dock att jäsa någonstans där det inte är katastrof om någon flaska skulle explodera – det har aldrig hänt mig, men det lär hända ibland…

Svenskt alkoholfritt ”mjöd” (honungsdricka) 
Recept:
9,5 dl vatten (källvatten om möjligt)
2,4dl honung
1 skivad citron
½ tsk muskot
Koka upp ovanstående ingredienser.
Skumma av med träsked tills det har slutat skumma.
Tillsätt sedan:
1 nypa salt
saften av en ½ citron
Sila av, kyl ned och häll på flaska.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *