Gudar

GUDARNA

Sinh: livets och dödens gud

Zefron: vattnets gud (vintern)

Semira: jordens, växternas och djurens gudinna (våren)

Heria: månens, solens och eldens gudinna (sommaren)

Gjal: luftens och vindens gud (hösten)

Zarios: jaktens, krigets och metallens gud

Sigre:  kärlekens, fruktsamhetens och fredens gudinna

 

BESKRIVNING

SINH är gudarnas fader och livets och dödens gud. Han hedras ofta vid födsel och död och det sägs att när man dör så kommer kåpklädda män, dödsjägare, för att hämta den avlidne till Tangerine, en stor sal helt gjort av ek. I Tangerine blir man utvärderad om man får bege sig vidare till Sinhs hem bland stjärnorna, Tal’Narth, eller om man offras till Herias eviga eld nere i Eternigni, Herias sal av eld.

Om balansen mellan gott och ont i ens liv väger till den bättre sidan, så får man stiga in i Tangerine för att festa och äta gott tills Sinh behagar dyka upp för att hämta hem en till Tal’Narth. De som väger över till den dåliga sidan hämtas upp av Herias salamanderkrigare för att föras ner till Eternigni för evig plåga.

Sinh avbildas ofta som en gammal, vitskäggig man med en ekstav i ena handen och eken är hans symbol.

 

ZEFRON är vattnets gud. Han representerar vintern och kallas därför också Frostguden. Zefron är en ombytlig gud med ett hetsigt humör och han har en förkärlek för havet. Havet är hans lika hetsiga älskarinna och najaderna är deras otaliga barn.

Zefron avbildas ofta som en slank och smidig man med långt böljande hår. Hans symbol är tre horisontella vågor under varandra.

 

SEMIRA är jordens, växternas och djurens gudinna. Hon är också vårens gudinna och är den enda som kan lugna ner Zefron när han är på dåligt humör. Hon mildrar hans sinne och smälter hans is. Men hennes kärlek är delad och hon ses ofta vandra på jorden för att kunna vara nära sin mor. Hon är också förklädnadernas mästarinna och gestaltbytarnas drottning.

Semira avbildas på många sätt men på alla hennes avbildningar finns alltid en lilja. Det kan vara på ett klädesplagg, som ett födelsemärke eller så kan hon hålla en lilja i sin hand. Den vita liljan är hennes symbol.

 

HERIA är månens, solens och eldens gudinna. Hon representerar också sommaren och dess heta dagar. Heria är också underjordens drottning och drottning över Eternigni, eldsalen där de som inte kommer till Tal’Narth hamnar. Där har hon kontroll över sina otaliga salamanderkrigare som föder hennes eviga eldar med människooffer.

Heria gestaltas oftast som en lång kvinna med långt rödflammande hår och iskalla blå ögon. Hon avbildas ofta med en salamander på axeln och hennes symbol är en salamander i en eldslåga.

 

GJAL är luftens och vindens gud, samt höstens och höststormarnas gud. Gjal är tillika Herias tvillingbror och raka motsatsen till sin syster. Han tar väldigt få saker på allvar, leker gärna och är charmant. Han är också lurendrejarnas och tjuvarnas gud. Gjal gillar att spela alla spratt, både gudar och människor.

Han avbildas som en charmant man med långt blont och lockigt hår, med samma blåa ögon som sin syster men istället för hennes iskalla ögon glänser hans av leklynne och han har alltid ett litet spjuveraktigt flin med en smilgrop i kinden. Gjals symbol är en platt spiral med den spetsiga ändan ner och med ett rött lönnlöv ovanför den breda öppningen.

 

ZARIOS är jaktens, krigets och metallens gud. Han är en lika stor hetsporre som sin far och är snar till vrede, men också snar till skratt.

Zarios avbildas oftast som en mörk, muskulös man med buskigt skägg och vildvuxet hår. Beroende på i vilket av hans tempel man befinner sig i så avbildas han endera i full rustning med ett tvåeggat svärd, ett skinnförkläde, bar överkropp och en hammare, eller i mjuka kläder av djurhud och en pilbåge. Zarios symbol är en drake.

Zarios har ett nära samarbete med Heria och är också ledare för hennes salamander-krigare. När han inte är ute och startar upplopp eller krig så finner man honom i sin smedja i Eternignis djupa salar och smider på något som han tycker världen behöver, oftast ett vapen.

I tidernas begynnelse hade Zarios ett nära samarbete med draken Eya i kampen mot odjuren på jorden. Han är världens första Drakryttare eller Draklord. När Eyas ägg började kläckas fick också Zarios titeln Drakväktare, eftersom det var hans uppgift att uppfostra de nya drakarna.

 

SIGRE är kärlekens och fruktsamhetens gudinna. Hon är också fredens gudinna och hon ligger i en evig dispyt med sin bror Zarios.

Sigre avbildas som en liten, späd kvinna med två pärlemorglittrande duvor på vardera axeln. Sigres symbol är två duvor som flyger runt varandra i en evig dans.

 

 

SAGAN OM JORDEN

Sinh sägs för längesedan ha blivit förälskad i en stjärna vid namn Gaya. Men Gaya ville inte lämna sitt trygga hem bland de andra stjärnorna. Då skapade Sinh en värld enligt Gayas önskemål som kärleksgåva, vilket smälte stjärnans glittrande hjärta och hon sjönk ner till jorden och älskade den högt. Efter en tid utökades familjen med fyra barn: Zefron, Zarios, Sigre och tvillingarna Heria och Gjal. Fred rådde och Sinh skapade människor, djur och väsen till barnen.

Men Gaya blev förälskad i en av människorna och det resulterade i ett till barn: Semira. Sinh blev rasande; han försköt Gaya och skapade odjur och monster på jorden i sin ilska att ha blivit försmådd, men Gaya som redan ångrade sig försökte med alla medel att få Sinh att förlåta henne. Men Sinh förnekade sina ännu starka känslor för henne och i sin förtvivlan öppnade Gaya en djup klyfta i jorden och gav sig åt den värld hon så starkt älskade. Det enda som hon lämnade efter sig var Semira och ett kristallglittrande hjärta i form av ett stort ägg. Sinh, som inte kunde neka Gayas offer, tog hand om Semira som sitt eget barn. Men de monster han skapat kunde inte göras ogjorda. Men Gaya hade också tänkt på det. Det glittrande ägget kläcktes snart och ur ägget flög en liten drake. Sinh gav henne namnet Eya och satte henne på jorden för att skydda människorna, djuren och väsena från de monster han skapat. Själv begav han sig ut till stjärnorna till Gayas systrar och gav jorden till sina barn att vårda. Men ännu sneglar han ofta ner från stjärnorna på jorden och även ibland tar han sig ner till jorden för att se att allt står rätt till.