Allmän utrustning

OBS! Märk dina matkärl så du vet vilka som är dina! Alla matkärl kommer förvaras i värdshusets ”torkställning” och det är därför viktigt att du vet vilka som är dina.

Nedan har vi listat vad som kan vara bra att ha med dig.
Lajvkläder. Klädkraven finns på gruppernas egna sidor. Det är bra att ha både svala och varma kläder med så du kan anpassa dig efter vädret. Kom ihåg att skydda dig från solen! Använd huvudbonader, tunna kläder och sitt gärna i skuggan.
Skor. Skorna ska vara av läder, mocka, näver, tovad ull eller mycket bra imitationer av läder och mocka. Det brukar finnas lajvenliga skor på loppis. Har du inte egna skor kan du fråga av andra som ska på lajvet, vissa har par att låna ut. Ett alternativ är att gå barfota, men delar av lajvplatsen är täckt med grus.
Rekvisita. Tänk på var du ska förvara allt du tar med dig. Bälte och penningpungar eller väskor är ofta bra alternativ. Stämningshöjande medeltida saker som väskor, musikinstrument, tärningar osv. är ett välkommet tillskott. Ifall man är tveksam så fråga.
Mat. Maten innan och efter lajvet står man själv för. Till fredagen tar du med dig egen mat, det finns möjlighet att grilla över öppen eld. Under fredagen kommer vi också att ta upp pizzabeställningar samt betalning till söndagens efterlajv-pizza. På söndagen hämtar sedan en ledare pizzorna och kommer med den till lajvplatsen. Medan vi väntar på pizzorna städar resten av oss undan och eldar i bastun.
Spelarna får som sagt mat under lajvet. Om du vill får du ta med dig något att tugga på under lajvet. Exempel på mat som du kan ha med dig: grovt bröd, ost, skinka, torkat kött, torkad frukt, russin, nötter, äpple, morot, karelska piroger, skorpor osv. All mat ska förvaras i lajvenlig förpackning! Exempelvis brun papperspåse eller invirad i linnetyg.
Matkärl. Du ska ha med dig egen djuptallrik, mugg/flaska och sked (och gärna också gaffel och kniv). Allt ska vara anpassat till lajvet. OBS! Märk dina matkärl så du vet vilka som är dina!
Sovsaker. Du sover IN-lajv och ska då också ha IN-lajviga sovsaker. Tänk på vad du behöver för att du ska kunna sova varmt och bekvämt. Vi rekommenderar att du tar med filtar och fällar i neutrala färger samt liggunderlag och sovsäck. Se bara till att du har tillräckligt med filtar för att också dölja sovsäcken och liggunderlaget ifall dessa inte är lajvenliga.
OFF- saker. Du kanske har moderna saker som du inte kan vara utan under lajvet, som exempelvis mediciner eller hygienartiklar. Ta bara med det mest nödvändiga och förvara det i en OFF-påse under lajvet. Påsen kan du endera bära med dig i bältet eller låta ligga vid din sovplats. Tvål, vatten och desinficeringsmedel kommer finnas vid dasset. Se ”De Allmänna Lajvreglerna” för instruktioner om OFF-påsen.
Myggmedel kan vara trevligt att ha med dig. Se dock till att det inte är ett myggmedel som doftar starkt utan ta då hellre t.ex. ett tjärdoftande myggmedel.
Glasögon får gärna lämna hemma. Vi skulle önska att de med glasögon endera försökte klara sig utan dem eller använde linser. Det här är inget krav, endast ett önskemål från vår sida. Vi vet att vissa inte kan använda linser och är halvblinda utan sina glasögon och vi kommer alltid godkänna att glasögon används på våra lajv. Men måste du använda glasögon så är vi tacksamma om de är så diskreta och i så neutrala färger som möjligt.

Det kommer att stå i rollen ifall din roll bär vapen. Alla vapen ska visas upp och godkännas av Spelledningen! Spelledningen tar sig också friheten att avlägsna föremål vi anser störande för lajvet.
Är du osäker på något som du vill ha med dig, fråga.

Ta inte med följande in i lajvet:
Deodorant eller parfym
Pastiller och annat som har en stark lukt
Mat i prasslande förpackningar. Exempelvis choklad eller godispåsar
Tandborsten. Kan du inte vara utan att borsta tänderna så använd tandborsten endast vid spelledningscentralen och använd en tandkräm som doftar så lite som möjligt.