Roller och Rollskrivning

VIKTIGA DATUM 

14.1 2017 Anmälningen öppnar

12.3 2017 Anmälningen stänger (undantag dagsfolket)

18.3. 2017 Rollskrivarworkshop

2.4 2017 Deadline för roller (lämnas in av spelarna. Undantag dagsfolket)

13.5 2017 Anmälningarna för dagsfolket stängs

13.5 2017 Färdiga roller skickas ut till spelarna

27.5. 2017 Lajvworkshop

 

ROLLER

Efter att du har anmält dig får du ett bekräftelsemejl. I mejlet meddelar vi om du rymts med på lajvet eller inte. Vartefter anmälningar kommer in kommer vi kontakta dig om din roll.  Innan rollskrivarworkshoppen får du ett rollskelett från spelledningen. I rollskelettet får du lite mer information om din roll och frågor att arbeta med för att utveckla rollen och göra den till din egen. Du skriver sedan din roll på egen hand. Vi ordnar dock rollskrivarworkshopen för att underlätta just rollskrivningen för dig.

Under rollskrivarworkshopen får du ensam och i grupp skapa din roll och länka den till andra roller. Efter workshoppen har du en vecka på dig att skriva ner din roll och skicka den till spelledningen. Workshopen är frivillig att delta i men är ett bra verktyg för att lära känna andra spelare och för att utbyta tips och idéer.  Skicka rollen  till spelledningen i word eller motsvarande textformat. Exempel på hur en roll kan se ut hittar ni här.

Efter att Spelledarna fått in alla roller så kompletteras de (om nödvändigt) och sänds tillbaka till er. Alla tillägg är då skrivna i rött.

 

Har du frågor eller vill ha hjälp med att skriva din roll, ta kontakt med spelledningen så snabbt som möjligt så löser vi det tillsammans. Vill du inte skriva din roll, kontakta spelledningen innan 18.3. Alla spelare ska lämna in sina roller innan deadline 2.4. 

 

NYCKELORD 

Vi har valt att vara öppna om vilka hemligheter och karaktärer som finns på lajvet. Så för en gångs skull har alla har möjlighet att anmäla sig till roller som ”drakryttare”, ”spion” eller ”förrädare”. Men det ger också er ett större ansvar när det kommer till att bevara era karaktärers hemligheter.

 • Varför denna typ av anmälning? För att du för en gångs skull ska ha möjlighet att anmäla dig enligt karaktärers nyckelord och inte endast enligt karaktärsdrag eller yrken.
 • Varför får jag inte berätta karaktärens nyckelord för någon? För om ni anmäler er till t.ex. ”förrädare” så kan en annan spelare ha som huvudintrig ”hitta förrädaren”. Det samma gäller att innan lajvet avslöja att du inte är förrädare.
 • Men om jag vill veta vem som letar efter mig för att kunna spela på det (t.ex. ge mej bättre chans att avslöjas)? Det kan hända att de som hemligheten gäller i ett senare skede båda vill avslöja det för varandra. Men det är ett gemensamt beslut och andras åsikter ska respekteras även om det betyder att du som spelare inte får alla svaren innan lajvet.
 • Hur ska det då vara möjligt att hålla något hemligt, det går väl bara att använda uteslutningsmetoden? Nej, eftersom vi har gamla roller som också kommer delta på lajvet så kommer vi ha fler nyckelord än det finns platser. I samband med att ni får er roll så kommer ni även att få en ”täckmantel”. Det gör att om ni anmäler er som ”Resande, spion” så kan SL meddela er att ni fått denna roll, men rollens täckmantel kommer vara ”Resande, underhållare”. Detta är den benämning rollen kommer gå under i rollskrivningsprocessen och du ska också skriva rollen med täckmanteln i baktanke.

DAGSFOLK 

Karaktärerna som hör till denna grupp bor endera så pass nära värdshuset att de sover hemma eller så vill de fortsätta sin resa innan mörkret faller.

Dagsfolk betyder att du lajvar som statist i ca 6 timmar under lördagen. I dagsfolkets anmälan ingår ett mål mat och ingen övernattning. Priset är 10€/15€. Denna kategori passar de som inte hinner/kan delta under hela lajvet och ger också en möjlighet till lajvet att få roller som kommer och går andra tider än de övriga rollerna. Anmäler du dig till denna kategori så kommer ankomst och avfärd diskuteras individuellt med spelaren.

Anmäler du dig som dagsfolk så kommer din roll bli kortare än andra roller. Rollen är mer en  stämningshöjare men kan fortfarande bära på något konkret att tillföra lajvet. Dagsfolk har en egen anmälningsblankett som du hittar under anmälning. SL kontaktar dig sedan med mer information.

OBS! Det går att anmäla sig som dagsfolk ända till den 13.5.2017.

Lediga roller:

 • Informatör för gråriddarna *
 • Informatör för sinthas*
 • Informatör för motståndsrörelsen*
 • Tiggare*
 • Gambler *

 

GRUPPER 

Det här är de olika grupperna som kommer finnas på lajvet. OBS! Ordinarie platserna har stängt!

 • Värdshuset: Värdshuset ägs av två Värdshusvärdar, Troman och Álder. De styr sitt värdshus med höga uttalanden och grova skämt. Till sin hjälp har de några pigor/drängar som arbetar på dagslön. Som dräng/piga gäller det att hjälpa värdshusvärdarna under lajvet med disk, servering, vedklyvning, vattenbärande mm.
 • Resanden: Folk som reser till värdshuset har antagligen rest en bra bit för att ta sig hit. Att resa längs med vägarna är farligt och folk reser därför hellre i mindre grupper än ensamma. Men det gäller att välja sitt resesällskap med försiktighet.
 • Motståndsrörelsen: Motståndsrörelsen är en grupp rebeller som arbetar mot gråriddarna. Detta gör de självfallet i smyg och reser därför under täckmantel som medlemmar ur den kejserliga armén. Gruppen anlände för fyra dagar sedan och har sedan rest runt i området. De gör sitt bästa för att inte verka misstänksamma.
 • NPCer: Non-Playing-Characters är roller som finns på platsen för att förändra stämningen eller föra in nya element i lajvet. Karaktärerna är ofta färgstarka och en spelare kan ha flera roller under samma lajv. I detta fall handlar det om två roller per spelare och trots att de benämns som NPCer så kommer de fortfarande ha sina egna intriger och mål under lajvet.