Baka utan ugn

Tänkte, sportlovet till ära bjuda på ett recept på Naanbröd med örtsmör. Vad sägs om att baka denna vecka?

Brödet

25 g jäst

5 dl vatten

1,5 tsk salt

1 msk honung

2 msk olivolja

13 dl vetemjöl

  1. Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet tills det är fingervarmt, 37 grader. Häll lite av vattnet i bunken och rör med träslev tills all jäst har lösts upp. Tillsätt sedan resten av vattnet samt salt, honung och olivolja.
  2. Blanda i nästan allt vetemjöl och arbeta degen smidig i maskin eller för hand. Tillsätt resten av mjölet vid behov (det märks när degen börjar släppa från kanterna att mjölmängden är tillräcklig).
  3. Låt jäsa övertäckt i cirka 1 timme.
  4. Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och dela den i 8 bitar. Forma bitarna till runda bollar. Kavla ut till runda kakor, cirka 10 centimeter i diameter.
  5. Stek bröden i en torr stekpanna, ca fem minuter på var sida eller tills de får en fin färg

Örtsmöret:

smör

1 st rosmarinkvist

droppe citron

ev. lite honung

  1. Lägg smör i en panna. Vänta tills smöret tystnat. Lägg ner en rosmarinkvist så det knastrar till i pannan. Innan bladen blir bruna tar du upp kvisten. Sila av smöret i pannan i en finmaskig sil så att de svarta prickarna som bildats separeras.
  2. Vispa rumstempererat normalsaltat smör tills det blir vitt och nästan ser ut som grädde igen. Sen blandar du i det brynta rosmarinsmöret och kanske en droppe citron. Vill man så kan man ha lite söttma i som honung eller strösocker.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *