Baka utan ugn
Tänkte, sportlovet till ära bjuda på ett recept på Naanbröd med örtsmör. Vad sägs om att baka denna vecka?
Brödet
25 g jäst
5 dl vatten
1,5 tsk salt
1 msk honung
2 msk olivolja
13 dl vetemjöl
- Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet tills det är fingervarmt, 37 grader. Häll lite av vattnet i bunken och rör med träslev tills all jäst har lösts upp. Tillsätt sedan resten av vattnet samt salt, honung och olivolja.
- Blanda i nästan allt vetemjöl och arbeta degen smidig i maskin eller för hand. Tillsätt resten av mjölet vid behov (det märks när degen börjar släppa från kanterna att mjölmängden är tillräcklig).
- Låt jäsa övertäckt i cirka 1 timme.
- Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och dela den i 8 bitar. Forma bitarna till runda bollar. Kavla ut till runda kakor, cirka 10 centimeter i diameter.
- Stek bröden i en torr stekpanna, ca fem minuter på var sida eller tills de får en fin färg
Örtsmöret:
smör
1 st rosmarinkvist
droppe citron
ev. lite honung
- Lägg smör i en panna. Vänta tills smöret tystnat. Lägg ner en rosmarinkvist så det knastrar till i pannan. Innan bladen blir bruna tar du upp kvisten. Sila av smöret i pannan i en finmaskig sil så att de svarta prickarna som bildats separeras.
- Vispa rumstempererat normalsaltat smör tills det blir vitt och nästan ser ut som grädde igen. Sen blandar du i det brynta rosmarinsmöret och kanske en droppe citron. Vill man så kan man ha lite söttma i som honung eller strösocker.